Transformatie toont neusje van culturele Rijnzalm

Crossmediaal festival combineert muziek, theater en kunst

Adriaan de Jonge en Esmée Ottema ,

Transformatie is een gratis festival dat “culturele honger stilt”. Drie avonden lang presenteren De Wolven, Luchtkasteel, De Buurjongens en Nachttheater samen het neusje van een verse culturele Rijnzalm. Zo luidt de samenvatting van Festival Transformatie, een driedaags festival in de binnenstad van Arnhem.

Het festival verenigt verschillende creatieve uitingen uit Arnhem en omstreken op één locatie, de Trans. Bijzondere kunstwerken zoals een levensgrote dode Pino, een muur van witte draden en door propellors aangedreven vliegende dieren worden geëxposeerd en in een andere zaal is ruimte voor kunstzinnige fotografie door onze eigen 3voor12-fotografe Esmée Ottema. De aandacht van de bezoekers is aanvankelijk overwegend gericht op deze beeldende kunst en verschuift gedurende de avond geleidelijk richting het muzikale programma. 

Op de openingsavond van Transformatie wordt meteen uitgepakt met vier muzikale acts, een grote tentoonstelling van opvallende kunstwerken, twee exposities met getekende en gefotografeerde kunst aan de muren. Verder is de locatie uitgerust met een luxe keuken, een chille zithoek en een chique ontvangst door mannen in pakken. De avond wordt geopend door alle organisatoren en dichteres Sandra Hut met een poëtisch verhaal over de essentie van Transformatie. 

Na overweldigende gitaarnoise van 404 en geïllustreerde liedjes door Benjamin Koops, een zingende kunstenaar die zichzelf op gitaar begeleidt en zijn eigen visuals verzorgt, steelt Achterdochtig de show. Vanaf het eerste moment is de zaal gevuld met aandachtig luisterende toeschouwers. Frontman Bram zoekt ongemakkelijkheid op door alle mededelingen tussendoor kort en droog te houden en zijn eerlijke (helaas ook vaak onverstaanbare) Nederlandse teksten in explosieve schreeuwen te uiten. Hij staat met blote voeten op het podium en de bassist draagt twee totaal verschillende sokken, maar ze nemen hun muziek wél serieus. Het is een ritmische, groovy rockband die hier en daar psychedelische zijwegen opzoekt. Tastbaar en de dramatische, uitgerekte finale van de set zijn hoogtepunten in het overtuigende optreden. 

Dr. Duval, vier vrolijke, literaire én lawaaierige rockers uit Bennekom, sluit de avond af. Deze langharige, prettig gestoorde punkact moet het vooral hebben van de charismatische zanger die in het rond springt met een grote houten tak. Die tak functioneert als houder voor zijn sterk nagalmende microfoon. Hij doet graag mee aan de moshpits die door trouwe fans op de eerste rij aangedreven worden. Het betreft een genre dat een bepaald gedeelte van de zaal na drie dreunende powerakkoorden al wegjaagt. Maar het publiek dat overblijft, is wild enthousiast.  

Zaterdag en zondag treden in de avond verschillende singer-songwriters op. Waar Captain Fairwell geen moment de cheesy kant op gaat en de power erin houdt, zoekt het duo Uli Sucht 'ne Freundin het theatrale op. Covers met een knipoog zorgen voor een dosis entertainment. Femke Hermans houdt het klein, wisselt haar gitaar af voor een piano en speelt rustige liedjes. Voor ieder wat wils dus dit weekend. Ook de verschillende theatershows en Arnhemse gasten vullen het programma goed aan en trekken veel publiek. Arnhemse gasten wordt gepresenteerd door Tom Kortbeek en Jimmy Deegens. Zij stellen culturele vragen aan Arnhemmers als bijvoorbeeld Hans Eliëns (directeur Luxor Live) en Michiel van Wessem (wethouder cultuur Arnhem). 

Festival Transformatie, voor ieder wat wils. En hoe. Alle leeftijden, culturen- en subculturen waren afgelopen weekend aanwezig. In een gebouw als de Trans kon iedereen zijn ei kwijt en de sfeer bleef drie dagen lang gemoedelijk. Het kan dus, crossmediale festivals.