Wytse Dijkstra over showcasefestival Here We Are Everywhere - Coming Home

Voor elke bezoeker én act een nieuwe dosis inspiratie

Tekst: Marije de Vries ,

Samen met Gabriël Micheneau geeft Wytse Dijkstra dit jaar invulling aan de programmering van het slotfeest van Here We Are Everywhere: het jaarlijks terugkerende showcasefestival van de Minerva Academie voor Popcultuur. Op 8 december laten diverse alumni in Neushoorn zien aan studenten en bezoekers waar ze mee bezig zijn. Speciaal voor die avond heeft Wytse elke artiest en exposant een extra uitdaging mee gegeven. Marije de Vries spreekt met Wytse over het aankomende event.

Flying Trashcans, Bowie Sessions en Exitlight Empire. Geen onbekende namen binnen de Leeuwarder muziekscene en zijn slechts een kleine greep uit de projecten waaraan Wytse werkt of meegewerkt heeft. "Ik ben momenteel aan het afstuderen. Ik pak zo veel mogelijk projecten aan om te onderzoeken waar ik voor sta als popartiest. Wat me boeit is voornamelijk het verhaal achter een act of persoon. Dat hebben we voor de acts die er geprogrammeerd staan ook geprobeerd naar voren te halen en te versterken."


Als de bezoekers de foyer binnenkomen lopen ze direct op een aantal exposities af. Ruud Kerssies presenteert zijn autokunst, Prins de Vos zijn intieme en rauwe foto’s en Marije Kuiper haar portrettenserie van de moderne gabber. Zomaar Radio met Maud van Maarseveen zendt live succesverhalen uit van (bekende) alumni vanuit het café. Daarnaast worden er verschillende concerten gegeven en is er nachtprogrammering voor de nachtbrakers. "Het belangrijkste vinden we dat voor iedereen die aanwezig is er wat uit te halen valt. Niet alleen voor de bezoeker maar ook voor de act zelf. We zijn samen met de acts op zoek gegaan naar iets wat zij uit de avond wilden halen. Aan de hand daarvan hebben we speciale elementen toegevoegd aan de optredens."

A Fugitive, het nieuwe muzikale project van Rosan Rozema (ex-bandlid The Future’s Dust), zal live versterkt worden door visuals. Dat worden niet zomaar wat beelden. Er wordt door een kunstenaar live een schilderij gemaakt en geprojecteerd op doek, compleet geïnspireerd op haar muziek.

Later op de avond bij het producer duo Generic (Pim Holthof en Rick Klap) worden interactieve elementen toegepast die ervoor zorgen dat de bezoeker zich direct als een echte clubganger waant, ook al is dat niet de scene waar de bezoeker normaal in te vinden is. "Het toffe aan die scene is het gevoel dat je helemaal los kunt gaan op de muziek, zonder dat je veroordeeld wordt. De rook- en lichteffecten die we gaan toepassen zorgt voor het gevoel dat er niemand anders op de dansvloer is behalve jijzelf. En voor de bezoeker die het toch niet aandurft hebben we ervoor gezorgd dat je vanaf het balkon toch onderdeel van de dansvloer kunt zijn."

De hoofdact van de avond is DRUMMAKID. Eddy Acai heeft naast drummer zijn bij o.a. Typhoon nog meer ambitie als producer en rapper. Tijdens de shows van Typhoon won hij het publiek al voor zich door achter zijn drumstel plotseling engelstalig te gaan rappen. Eind november kwam zijn nieuwe EP NEWK!D!NCLASS uit.


Wytse hoopt dat er niet alleen (oud)studenten van de academie zullen komen maar ook festivalgangers of andere mensen uit de omgeving die op zoek zijn naar een leuk avondje uit. "We hebben gerekend op een divers publiek. Er is muziek, radio, fotografie en kunst. En de toegang is gratis! We willen dat elke bezoeker aan het eind van de avond naar huis gaat met nieuwe inspiratie."

Here We Are Everywhere - Coming Home vindt donderdag 8 december plaats in Neushoorn en Neushoorn Café. De entree is gratis en begint om 20.00 uur.