Isn't it iconic brengt Friese popgeschiedenis in beeld

Wie is voor jou een Friese popicoon?

Tekst en foto's: Manouk Winia ,

Media Art Festival en Freeze Festival presenteren als aftrap van het Freeze festival op woensdag 31 augustus in Neushoorn ‘Isn’t it iconic’. Een avond in het kader van de Friese popgeschiedenis en -cultuur. Op deze avond wordt er gepraat over de digitale eregalerie van Friese popiconen en de Friese popcultuur onder leiding van Neushoorn-directeur Jan Pier Brands. Robert Kalverda is samen met Stieneke Dijkstra verantwoordelijk voor de invulling van de digitale eregalerie. Robert is een enthousiaste beeldexpert en –researcher en vertelt de gedachtegang achter Isn’t it iconic.

Robert Kalverda is een expert op het gebied van film. Hij heeft veel ervaring opgedaan door te werken aan het Fries Film Archief en het Noordelijk Film Festival. Hij heeft al veel beelden voorbij zien komen die te maken hebben met de Friese popgeschiedenis. Als liefhebber en kenner van rock en pop was hij de geschikte persoon om invulling te geven aan de digitale eregalerie van Isn’t it iconic. "Ik ben altijd nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Ik wil mensen continue meenemen op reis en de verhalen laten zien van Friesland en hoe mooi Friesland is. Dit geldt ook voor de Friese bands en acts die hebben bijgedragen aan de Friese popgeschiedenis", zegt Robert. 


Het initiatief
Friesland Pop is samen met Media Art Friesland om tafel gegaan om een interessant initiatief te bedenken voor het twintig jaar bestaan van Freeze Festival. Daaruit is het idee voor Isn’t it iconic ontstaan. Robert: "We wilden een beeldarchief laten zien van de Friese popgeschiedenis. Daarin wilden we alles laten zien van alle betrokkenen die wat heeft gedaan of heeft ondernomen in de Friese popgeschiedenis. Voor de eregalerij focussen we ons echt op de artiesten en bands die Friesland heeft voortgebracht. Dit loopt ongeveer vanaf de jaren vijftig tot nu." De naam van het event Isn’t it iconic is afgeleid van het nummer van Alanis Morissette Isn’t it Ironic.  Zij heeft het over allerlei situaties en vraagt zich af ‘is het niet ironisch?’. De organisatoren van Isn’t it iconic vragen zich af ‘is het niet iconisch?’. Robert geeft hier zijn toelichting over: "Voor ons staat er een uitroepteken achter de titel, omdat de artiesten voor ons al helden zijn. Voor de bezoekers zetten we er een vraagteken achter om vervolgens in discussie te gaan met anderen en hun visie te delen." Volgens Robert is dit event mede bedacht omdat Friezen zichzelf nooit op de borst kloppen, waardoor de Friese artiesten minder opvallen. Hij wil ze één keer volop in de schijnwerpers zetten als helden.

De initiatiefnemers Andrea Möller (Media Art Friesland) en Titus van ’t Veer (Friesland Pop) hebben het project bedacht. Andrea is al tijden betrokken in de culturele wereld van Friesland en heeft een goed zich wat er gebeurt in de Friese popgeschiedenis. Titus heeft zijn sporen verdiend met de band Lawn. Daarbij is hij al jaren werkzaam bij Friesland Pop en is de drijvende kracht achter het Freeze Festival. Robert Kalverda en Stieneke Dijkstra zijn mede-organisatoren en zetten de ideeën en aanvullingen van mensen om in visuals en beeld. Stieneke Dijkstra is een professionele vj en gaat visuals maken voor de digitale eregalerie. Daarbij gaat Robert op zoek naar zoveel mogelijk beeldmateriaal over de Friese popgeschiedenis. Samen maken zij hier een mooie compilatie van voor de ‘Wall of Fame’, oftewel de digitale eregalerie.

Draaiboek Isn’t it iconic
Volgens Robert is het programma bijna rond, maar is niet bang om al een paar ideeën te delen. "De meeste mensen zijn al gevraagd en er zijn een aantal organisatoren uitgenodigd die vanuit het verleden of heden hebben geprogrammeerd." De mensen die o.a. aan tafel gaan met Jan Pier Brands zijn Sjouke Nauta (Friesland Pop), Arina van Dijk (De spil in de Friese Bries en organisator van Sneekwave), Harrie Muis (Organisator van veel concerten en festivals en programmeur van poppodium Romein), Denise Rivera (Salsa en dance zangeres), Jan Gaastra (Festival producer en was vroeger geluidsman), Bert Steeman (Zanger Pale, Brückenbauer), Jacob Haagsma (Popjournalist Leeuwarder Courant) en Beart Oosterhaven (De lopende popencyclopedie van Friesland).
 
"Daarnaast is iedere artiest en geïnteresseerde welkom om te komen. We gaan over de Friese acts praten en de Friese popcultuur in het bijzonder. Daarnaast gaan we met allerlei professionals praten over wat hun beleving is geweest, wat ze hebben meegemaakt en wie niet kan ontbreken op de Wall of Fame.’’  De organisatoren van Isn’t it iconic vraagt iedereen met een top vijf van Friese acts of bands te komen. Zij willen niet zeggen of bepalen wie er allemaal in horen. Zo hopen zij er die avond uit te komen hoe groot de lijst van Friese acts en bands wel niet is. Robert: "Het leukste vind ik om bands of acts te ontdekken die ik nog helemaal niet ken, maar dus wel een aanvulling hebben aan de Friese popgeschiedenis en -cultuur. Er zijn maar weinig Friese bands en acts die het meer dan tien jaar vol houden. Dat is eigenlijk ontzettend jammer aangezien de kwaliteit zo hoog is. De meesten gun je eigenlijk een wereldtour, grote record-deals en miljoenen fans."

Robert Kalverda is een groot liefhebber van pop en rock en vertelt enthousiast zijn eigen top vijf van Friese popiconen: 
1. Weekend at Waikiki
2. Jean Parlette
3. Maask
4. Laurens van der Meulen
5. Sväva

Robert houdt ervan om de geschiedenis te achterhalen van deze popiconen. Zo vertelt hij over Maask en Weekend at Waikiki: "Maask is een beatboxer die ik nog in een steeg in Leeuwarden heb zien optreden. Sinds hij ontdekt is treedt hij steeds op grotere podia’s en nu heeft hij op Lowlands samen gespeeld met Bouillabaisse. Van Weekend at Waikiki had ik een plaat gekocht om te proberen en ik vond ze echt goed. Later kwam ik erachter dat ze hier uit Leeuwarden kwamen en dat kon ik eerst niet geloven. Zo’n goede band hier uit het 'kleine' Friesland."


Verwachtingen over Isn’t it iconic
Robert: "Ik merk dat het nu eindelijk begint te leven en dat langzamerhand meerdere mensen beginnen met het opstellen van hun top vijf van Friese popiconen. Ik hoop dat deze mensen naar het Freeze Festival in december toeleven en inzien dat dit de Friese popgeschiedenis en -cultuur is en dat we hier Grutsk op kunnen zijn." Robert hoopt dat dit event de komende jaren herhaald kan worden. Zodat het elk jaar weer een stukje groter wordt. "Ik zou willen dat mensen gaan beseffen dat we helden in ons midden hebben gehad en nog steeds hebben. Vooral om aan te tonen dat wij Friezen een rijke popgeschiedenis hebben", aldus Robert. 

Praat mee over de Friese popiconen en laat jouw mening horen via de Facebook-pagina van Isn’t it iconic. Wil jij jouw visie laten gelden over de Friese popgeschiedenis? Kom dan naar Isn’t it iconic op 31 augustus in Neushoorn te Leeuwarden en deel mee!