Neushoorn als thuishaven

Deel 2: Ondergronds

Tekst: Marije Heida ,

In oktober zal Neushoorn eindelijk zijn deuren openen. Een gloednieuwe, culturele plek in hartje Leeuwarden, waarvoor enkele maanden terug Jan Pier Brands als directeur werd aangesteld en de verwachtingen hooggespannen zijn. Naast het organiseren van een heleboel eigen activiteiten, gaat Neushoorn ook samenwerkingen aan met een ruime hand vol Friese initiatieven. De gezichten achter deze initiatieven vertellen over hun plannen en verwachtingen met deze keer: Ondergronds.

Ondergronds is een concertplatform in Leeuwarden, voor underground- en indiemuziek, dat opgericht is door de vier bandleden van Sväva. Inmiddels is daarnaast ook Jelle van Gosliga een vast gezicht binnen de organisatie. Ondergronds stimuleert en programmeert lokaal en landelijk talent, maar haalt met regelmaat ook internationale acts naar Leeuwarden. Op die manier zet het initiatief altijd verrassende en unieke line-ups neer met doorgaans drie bands per editie.

“We zijn begonnen met Ondergronds omdat we met Sväva veel optraden bij soortgelijke initiatieven. Daar ontdekten en ontmoetten we dan vaak bands die we ontzettend tof vonden, maar nooit terugzagen in Leeuwarden. Het type band dat net wat te klein of te experimenteel was voor een Asteriks of Romein, wat dus eigenlijk betekende dat ze hier nergens konden spelen. Dat vonden we zonde, dus besloten we zelf een initiatief uit de grond te stampen waarmee we deze zogenaamde middenmoot konden opvangen”, vertelt frontvrouw van Sväva en programmeur bij Ondergronds, Bente Hout. 

Wat betreft de aanmeldingen aan bands gaat het meteen voor de wind met Ondergronds, als zij beginnen in 2014. De één na de andere band meldt zich bij de jonge organisatie. Wat achteraf lastig blijkt is het vinden van een geschikte locatie in Leeuwarden. De eerste editie vindt plaats in hun eigen oefenruimte, maar verhuurder Carex steekt daar meteen een stokje voor. Na een zoektocht belanden ze in de kelder van Eetcafé Spinoza. De prachtige, zeer intieme ruimte recht onder de Eewal, doet de naam Ondergronds in ieder geval eer aan. Helaas wordt de kelder van Spinoza verkocht en na weer een poosje zoeken biedt De Gloppe uitkomst. Weer pech: De Gloppe gaat failliet. “Met nog een editie op de planning stonden we op straat, maar gelukkig kregen we onderdak in Mukkes. Al met al hebben al deze wisselingen gezorgd voor een veelbewogen start van Ondergronds. Het telkens moeten verkassen eist zijn tol en inmiddels, bijna twee jaar later, zijn we ècht toe aan een vaste plek”, geeft Hout aan.

Redder in nood en voorvechter van mooie initiatieven blijkt Neushoorn directeur Jan Pier Brands te zijn. Samen met hem en programmeur Wietze Meetsma gaat Ondergronds om de tafel en worden ze met open armen ontvangen. Met het vooruitzicht op deze locatie kan het initiatief eindelijk een vaste vorm aannemen. Hout: “Nu we die vaste plek hebben, en wel midden in de - naar onze mening - toekomstige culturele broedplaats van de stad, kunnen we eindelijk al onze aandacht vestigen op het ontwikkelen van Ondergronds als concertplatform.”

“Ik zie de komst van Neushoorn als een soort erkenning van Leeuwarden als culturele stad. Leeuwarden staat al jaren enorm in bloei als het gaat om cultuur, maar daar is naar mijn mening nooit genoeg op ingesprongen door de gemeente. Gelukkig nu, met Neushoorn, wel. Ik denk dat kleine, uit pure passie geboren initiatieven noodzakelijk zijn voor het ontstaan van een broeiende culturele sfeer binnen een stad. Met Ondergronds hebben we gemerkt dat het ontzettend lastig is om als klein initiatief vertrouwen en steun te krijgen vanuit grotere partijen. Er zouden hier zoveel mooie dingen kunnen plaatsvinden en opbloeien, als er enkel maar de kans voor werd gegeven. Neem een fantastisch initiatief als Nokturné, dat onlangs noodgedwongen moest stoppen met zijn avonden in Andere Koffie. Een enorme dooddoener, als je het mij vraagt. Ook zij krijgen nu een thuishaven aangeboden door Neushoorn. Dat Jan Pier een directeur is met oog voor wat er speelt in de stad en een groot hart heeft voor kleine, hardwerkende ondernemers en initiatieven is wat mij betreft nu al bewezen. Dat valt erg in hem te prijzen.”

Met frisse moed en enthousiasme kan Ondergronds verder ontwikkelen als platform, waarbij er meteen al mooie samenwerkingen op het programma staan in het nieuwe komende seizoen. Hout vertelt: “We mogen op het Uitfestival 30 augustus de zoektocht naar de Friese Charles Bukowski presenteren met de Moanne. Een spannende mix van dichters en muzikanten, met Joost Oomen, Arjan Hut, Michelle Samba, Rosan Vloedgraven en Gido Lahuis. Op Freeze Festival op 26 september programmeren we met 3VOOR12/Friesland vier acts. Dat zijn Sun Kissed Mountains, Seewolf en Freesonica acts DOOXS en Bastard Sugar. Eind dit jaar hopen we van start te kunnen gaan met onze eigen edities. Daarbij het vertrouwde concept: drie bands per editie met veel afwisseling tussen lokaal, landelijk en internationaal talent. Misschien zelfs gecombineerd met wat indie-dansavonden. De mailtjes van allerlei toffe artiesten en bands stromen al weken binnen in onze inbox!”