Cowboy Tinder (nieuwe band Woody Veneman) doet lo-fi in hi-fi

Nieuwe Eindhovense band presenteert zichzelf in Effenaar tijdens Stille Nacht

Anke Langelaan ,

Hij is een half uurtje later voor het interview, want Woody Veneman moest nog even de laatste hand leggen aan een nummer van zijn nieuwe band Cowboy Tinder. De Eindhovense artiest, bekend van het Americana/blues-duo Woody & Paul en Long Life Heads (naar eigen zeggen ‘colorful powerpop’), staat namelijk aan het enerverende begin van een nieuw muzikaal avontuur. Een fase vol ideeën en creativiteit waarin hij samen met de Amerikaanse multi-instrumentalist en songwriter Kathy Ziegler onbekend terrein verkent. De uitkomst omschrijft hij zelf als ‘kampvuurliedjes 2.0’. Tijdens winterfestival Stille Nacht, zondag 20 december in de Effenaar, kan het publiek voor het eerst ervaren wat dat precies inhoudt.

Veneman leerde Ziegler een halfjaar geleden kennen toen ze beiden uitgenodigd waren voor Het Beukorkest van de Eindhovense Rik van Iersel (het gelegenheidsorkest waarin wisselende muzikanten voor een korte periode samenwerken). “We hadden meteen een klik, of synergie, of hoe je het ook wilt noemen. We voelden elkaar instinctief aan en hoewel onze stemmen behoorlijk contrasteren, vallen ze tegelijkertijd mooi samen. Heel bijzonder. Het is altijd een mooi moment als je zulke mensen vindt”, omschrijft Veneman de reden voor hun verdere samenwerking. Bovendien sluiten hun muzikale achtergronden goed op elkaar aan. “Zij komt uit de punk/elektro-hoek, maar haar werk kent ook klassieke invloeden. Bij mij is het juist andersom; ik ben begonnen met folk en schuif steeds meer op richting 80’s new wave-muziek. Die mix maakt het heel interessant.” 
 

Gestript tot een minimum

 De ervaringen binnen Het Beukorkest smaakten dan ook naar meer, dus doken Veneman en Ziegler (die momenteel in Haarlem woont) de studio in van de Rotterdamse elektronica-expert Roberto Auser. “Hij is master in sounds, heeft daar echt voor gestudeerd en beschikt over een zieke verzameling synthesizers. Een uitermate geschikte gast om goeie ritmes en beats mee te maken.” Op de muziek van Cowboy Tinder kan en mag dus gedanst worden. “Zeker”, beaamt Veneman. “Het rockt sowieso, ook onze ballads. Maar verder is onze muziek juist een uitgeklede variant van wat wij zijn als band, met onze diverse stijlen. Gestript tot een minimum, heel kaal eigenlijk. Ik op bas, zij op de synthesizer.” 

Nieuwe vorm van protestsongs

Ook inhoudelijk zijn de nummers niet eenduidig te omschrijven. “Ze gaan over verleidingen en angsten van de 21e eeuw, zoals technologische vooruitgang en de overvloed aan mogelijkheden, maar ook bedreigingen die daaruit voortkomen. Een nieuwe vorm van protestsongs. Maar wel met een dikke knipoog.” Want hoe serieus de liedjes van Cowboy Tinder ook bedoeld zijn, er zit altijd humor in ter verlichting. “Bijvoorbeeld het nummer Gügle Glaass, dat indirect gaat over slimme brillen die we misschien helemaal niet willen. Maar Gügle Glaass zelf is een professor die gepest wordt door zijn studenten.” En zo noemt Veneman meer voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen, zoals een kapotte oldtimer die weg staat te roesten (‘licht autobiografisch, want zo een heb ik ook’), wonen in LA, een imaginaire superheld, of tv-kijken op de bank. 

Kampvuurliedjes 2.0

Al met al heeft de band inmiddels een ‘straffe demo’ vol lo-fi popsongs (zoals de beschrijving luidt op de website van de Effenaar). Al noemt Veneman het zelf ook wel ‘kampvuurliedjes 2.0’. Deels natuurlijk vanwege de verwijzing naar digitalisering als rode draad in de nummers en deels vanwege de verwijzing naar de bandnaam. “Een tinder is een zwavelstokje, dat ons doet denken aan kou en vuur maken op de prairie. Cowboy slaat daar ook op terug, net als onze achtergrond in de countrymuziek (Ziegler woonde in Austin, Texas maar komt oorspronkelijk uit Ithaca, New York, red.).” 

Rusty cage

Het verwarmende haardvuuraspect komt tijdens winterfestival Stille Nacht goed tot zijn recht als Cowboy Tinder een van zijn twee sets uitvoert in de zogeheten rusty cage op het buitenterrein van de Effenaar. “Daar spelen we akoestisch, maar tijdens onze andere set op het podium kunnen we voor het eerst echt uitpakken met onze muziek, in hi-fi. Daar hebben we veel zin in.” Op korte termijn staat lo-fi in hi-fi dus op het programma voor Cowboy Tinder. En daarna? “Dat weten we nog niet. We hebben in principe genoeg materiaal voor een album. Maar voor wie en waarom zou je dat tegenwoordig nog maken? Dat is ook weer zo’n vraag van de 21e eeuw...”

Cowboy Tinder, en vele andere acts waaronder Mister and Mississippi, Ben Caplan, Jake Isaac en Isbells, is te zien op winterfestival Stille Nacht, op 20 december 2015. 3voor12/Eindhoven geeft kaarten weg voor het festival in de radio-uitzending van 15 december, vanaf 21.00 uur te beluisteren op GlowFM