Bevrijdingsfestival Den Haag is voor de hele familie

Vijfde editie geslaagd ondanks weersomstandigheden

Marije Pluym en Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers, Ramond Jaggessar, Peter Nuijen en Jan Piet Hartman ,

Ook dit jaar was de Haagse binnenstad weer de locatie waar de vrijheid gevierd wordt. De vijfde editie van het Haagse bevrijdingsfestival, sinds vorig jaar ook officieel, vond plaats rondom het Spuiplein. Niet alleen met muziek, maar ook met poëzie, theater en literatuur. Alles is uit de kast getrokken om deze dag niet alleen een feestelijk tintje, maar ook een boodschap mee te geven. ‘Vrijheid geef je door’. En dat kun dus op ontelbaar verschillende manieren.

Vroeg in de middag begint het programma met dj’s Wipneus & Pim, Zij zijn dit jaar ingehuurd om de kleine festivalgangers in de juiste stemming te brengen. Veel ouders met kinderen dus in het publiek, wat ook is waar het Bevrijdingsfestival Den Haag duidelijk op in zet; vermaak voor het hele gezin. Al snel vliegen alle handen de lucht in, wordt er een polonaise ingezet en dwarrelen de ballonnen door de lucht. Dat er een paar druppels regen vallen mag de pret niet drukken.

Presentatrice Leona Philippo en de winnaars van het stedelijk debat van het Haags 5 mei comité verwelkomen vervolgens burgemeester van Aartsen. Vanuit Wageningen zijn vannacht de sporters met de fakkel met het bevrijdingsvuur vertrokken. Met die fakkel ontsteekt de burgemeester de vrijheidsvlam hoog in de lucht naast de podia.

Ali B heeft vandaag een buslading gasten meegenomen naar Den Haag. En daar heeft hij niet eens genoeg aan. Naast onder andere Brace en Brownie Dutch is ook smartlaplegende Ronnie Tober opgetrommeld om de rozen voor Sandra nog eens af te stoffen. Maar aan al die speciale gasten heeft Ali niet genoeg. Een jongen uit het publiek mag ‘Rosamunde’ op het podium ten gehore brengen en als dat nog niet genoeg was wordt John uit het publiek getrokken om een wel heel speciale versie van ‘Oh, oh, Den Haag’ neer te zetten.

Niet alleen op het Spuiplein is volop muziek te horen. Ook in de bibliotheek treden een hoop artiesten op. Onder de noemer ‘Songs of Freedom’ brengen mr. a balladeer, Channah, Sandy Dane en Rogier Pelgrim mooie luisterliedjes in een wat intiemere setting dan bij het drukkere grote podium op het Spuiplein. En een bibliotheek zou geen bibliotheek zijn als er geen aandacht zou worden aan boeken en literatuur. Naast Jessica Durlacher is ook de Haagse schrijver Hugo Wapperom aanwezig om voor te lezen aan zijn boek ‘de Spinvlieg’.

Ook is in de bibliotheek plek ingeruimd voor de tentoonstelling ‘Politiek in Prent’. De beste politieke spotprenten van 2011 zijn hier verzameld en wie zelf ook graag vereeuwigd wil worden door een stripgrootheid, kan terecht bij Marnix Rueb. De vader van Haagse Harry heeft in de bieb een werkplek ingericht waar hij, samen met een aantal collega’s, ter plekke persoonlijke cartoons maakt voor iedereen die bereid is een donatie aan AMREF Flying Doctors te schenken.

Na een ijzersterk optreden van Blaudzun, dat veel indruk maakt op het publiek, is het aan Negritos de aandacht vast te houden. Dit lukt helaas maar half, deels met het matige geluid als oorzaak. Het geluid is veel te hard en schel, wat veel nuance uit de zomerse klanken van de band haalt. Frontman Diego Leon Arias, die behalve zang ook percussie voor zijn rekening neemt, is erg energiek en weet het publiek aardig mee te krijgen.

Ook bij The Medics blijft het geluid matig, wat de Utrechtse formatie geen recht doet. De band maakt dansbare indiepop en doet, niet in de laatste plaats door het uiterlijk van de zanger, erg aan Go Back To The Zoo denken. Zulke grote hits heeft de band nog niet, maar live doet The Medics niet onder voor hun stijlgenoten uit Nijmegen. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs beter. 3FM-hitje ‘City’ blijft lekker hangen en het wat stugge publiek wordt er zelfs door verleid om mee te springen en te klappen.

In de tuin rondom de Nieuwe Kerk kunnen de kinderen zich uitleven op de springkussens en met de bellenblaasmachine. Wie zijn look nog niet feestelijk genoeg vindt kan geschminkt worden of een kralenketting rijgen. En wat is een kinderfeest zonder kleurplaten?

Ook het Theater aan het Spui is voor de gelegenheid omgetoverd tot festivalterrein. Naast het Jeugddebat van het Haags 5 mei Comité en een theatervoorstelling presenteren de kinderen die hebben deelgenomen aan een project van Kosmopolis tijdens het Haags Kinderdebat het resultaat van hun harde werk. Onder aanmoediging van presentatrice Rubie Love rappen Sem en Steijn er op los over hoe hun ideale wereld er uit zou moeten zien.

Om vijf voor vijf verenigen kijken alle Bevrijdingsfestivals in Nederland via de schermen naar het Haarlemse festival. Daar geven ambassadeurs van de vrijheid Nick en Simon de vrijheid door, door hun single ‘Vrij’  te spelen waarna de vrijheid gevierd wordt met het afschieten van confettikanonnen op alle festivals door het hele land.

Na het officiële gedeelte is het de beurt aan de Haagse hiphopformatie L4. Of eigenlijk L4 & Friends, zoals het optreden vandaag officieel luidt. Terugkerend onderdeel van het Bevrijdingsfestival Den Haag is dat een Haagse band met verschillende gastmuzikanten van verschillende culturen optreedt. Vorig jaar was dat So What, dit keer L4. Nu werkt L4 normaal ook al met veel muzikanten van verschillende culturen samen, en was de line-up voor dit optreden ongetwijfeld vrij gemakkelijk gerealiseerd. Jahson the Scientist, Ahab (Kern Koppen) en Papeman (voormalig L4 lid) en zangeres April Darby maken hun opwachting. De aangekondigde Jenny Lane ontbreekt echter vandaag. Het mag de pret niet drukken, want L4 weet een uitstekend optreden neer te zetten. Vooral als Papeman zich tijdens het laatste nummer op het podium voegt en met zijn energieke performance de set naar een climax toewerkt.

Nick & Simon zetten het inmiddels bomvolle Spuiplein op zijn kop met hun vertrouwde Volendamse sound. Zelfs de grootste Palingpophater moet toegeven dat de twee, ondanks de bewolking, Den Haag even wat zonniger laten lijken. De hits vliegen het publiek om de oren en alles wordt luidkeels meegezongen. Het half uur is snel voorbij, maar Den Haag laat het duo niet in de helikopter richting Zeeland stappen voordat de kneiter ‘Rosanne’ is gespeeld.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt dit jaar afgesloten door een echte ‘gouwe ouwe’; de Engelse formatie Fischer-Z. In het half uur tussen Nick & Simon en Fischer-Z is de gemiddelde leeftijd waarschijnlijk verdriedubbeld. De minderjarigen zijn weer naar huis en de grijze haren zijn goed vertegenwoordigd in het publiek. De band rondom zanger/gitarist John Watts wist eind jaren ’70 en begin jaren ’80 enkele grote hits te scoren. Deze hits zijn mooi verdeeld over de set. Zo wordt ‘The worker’, de grootste hit van de band, al vroeg gespeeld, volgt ‘So long’ ergens in het midden en wordt er afgesloten met ‘Marliese’. Watts is nog erg goed bij stem en ook de rest van de band speelt gedreven. Een goede afsluiter van een druilerige maar geslaagde festivaldag.