Antilounge 8 ziet het licht op vinyl

“Dit is een droom die werkelijkheid wordt”

Cok Jouvenaar ,

Het verhaal van Antilounge mag bekend zijn bij volgers van 3VOOR12 Den Haag. Begonnen als column in het blad Stork On Stage en mede dankzij support van Bazart en Haags Pop Centrum uitgegroeid tot een beweging. De editie van vorig jaar in het Paard van Troje was een enorm succes. Dit jaar zet ‘Mister Antilounge’ Martijn Verlinden dit voort. Alleen de compilatie is niet meer te verkrijgen op cd maar als geheel te downloaden of aan te schaffen op ‘echt’ vinyl.

“Dit is een droom die werkelijkheid wordt”

Het verhaal van Antilounge mag bekend zijn bij volgers van 3VOOR12 Den Haag. Begonnen als column in het blad Stork On Stage en mede dankzij support van Bazart en Haags Pop Centrum uitgegroeid tot een beweging. De editie van vorig jaar in het Paard van Troje was een enorm succes. Dit jaar zet ‘Mister Antilounge’ Martijn Verlinden dit voort. Alleen de compilatie is niet meer te verkrijgen op cd maar als geheel te downloaden of aan te schaffen op ‘echt’ vinyl.

Vorig jaar werd er uitgepakt met een dvd waarop de tracks waren voorzien van clips. “Ik heb maar één iemand gehoord die de dvd heeft bekeken. De rest reageerde verbaast, toen ik vroeg wat ze van de dvd vonden. ‘Zat er een dvd bij, dan?’, was de reactie”, zegt Martijn lachend. Met Antilounge 7 is goed gescoord. De avond in het Paard van Troje was een triomf. Op onze site werd de avond vergeleken met de conjunctie van volle maan en de rode planeet Mars.

Antilounge is uit de kinderschoenen gegroeid en staat op eigen benen. Vorig jaar werden er avonden gehouden in de Pip, Cremers en de SuperMarkt. Er werd zelfs getourt door het buitenland. Parijs en Gent staan ook nu ook op de CV. Martijn: “Het is groter geworden en niet meer alleen Den Haag. 2010 was echt een knaller; veel optredens; zoals in de cremers waar het flink los ging en in de OOR een waanzinnige recensie. We hebben getourt in een busje. De ene dag in Gent en daar ging het écht van God los. De volgende dag in Parijs. We stonden aan de Seine en keken uit op de Notre Dame. Het publiek was daar moeilijker, maar de mensen die er waren reageerde enthousiast. Om de hoek speelde Pete Doherty in een kledingwinkel.”

Met Antilounge 8 gaat er voor Martijn een langgekoesterde wens in vervulling. “Vinyl! Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Ik ben hier vroeg mee begonnen, in juli. Omdat we bij State X-New Forms ook vinyl hebben uitgebracht wist ik een beetje welke dingen ik moest doen en wat er mogelijk was.” Dvd en cd zitten er dit jaar niet in, althans niet fysiek. “De tracks zijn een beperkte tijd te downloaden en de video’s zijn te zien op YouTube. Door deze twee disciplines met elkaar te koppelen werd het één geheel. Dit jaar gaat het een stapje verder. Er komen installaties in de zaal. Dit zorgt ervoor dat de avond meer een festivalgevoel krijgt.” Net zoals vorig jaar regelt Krista van der Wilk het videogedeelte. “Krista zorgt ervoor dat de mensen van beide disciplines met elkaar in contact komen.” Dit past geheel in het concept dat de poptempel aan de Prinsegracht wil uitstralen. “De mensen van het Paard vonden het vorig jaar zeer succesvol. Dit is precies wat zij op de vrijdag willen.”

Martijn vervolgt; “Deze editie is heel divers. Voor het eerst zullen niet alle acts die op de plaat staan ook optreden. Dat lukte dit keer niet. Wel komen De Kraaien. Van het nummer ‘Kroket’ heb ik een remix gemaakt. Antilounge is geen underground meer., maar Haagse elektronische muziek.” Bekende uit de Antilounge geschiedenis zijn Copacod, Emission, Geazah en natuurlijk Bimbo Electrico en Charly & Gallus. Nieuwe acts waar Martijn veel van verwacht zijn; “Gazon, Polymass en Clipslice, Daijobu & The Specialist. Anaboise is ook bijzonder. Dit is een jongen die de deur niet uitkomt, zeg maar. Ik kreeg dingen te horen en was verkocht doordat hij op een track over zijn eigen beats heen aan het zingen is. Hij heeft een stem als David Sylvian.”

Zoals een goede promotor betaamd, kijkt ook Martijn vooruit, “Volgend jaar is de negende keer en dit concept zal dan gehandhaafd blijven. Bij tien wil ik proberen de stad uit te gaan! Het groots aanpakken. Met artiesten uit andere steden, die samen muziek gaan maken of zoiets.” Want Den Haag moet opgebroken worden. Er moet meer gebeuren. Altijd zie je hetzelfde publiek bij dezelfde bandjes. Het is altijd; de vriendin van, de organisator en andere muzikanten die het publiek vormen. Minder deconcentratie is nodig. Nu is het echt ‘not who you are but who you know’. Dat moet eindelijk eens doorbroken worden.”

Tijdschema Antilounge 8 release
23.00 uur Kip
23.25 uur Anabiose
23.50 uur Gazon
00.10 uur Clipslice, Daijobu & The Specialist
00.35 uur Polymass
01.00 uur Bimbo Electrico
01.25 uur Captain J.
01.50 uur i0
02.15 uur De Kraaien
02.40 uur Emission
03.05 uur Copacod
03.30 uur Charly, Gallus & Geazah

Presentatie Antilounge 8
Vrijdag 25 februari @ Paard van Troje (kleine zaal)
Vanaf 22.30 uur / Entree gratis
De vinyl dubbelaar is op deze avond aan te schaffen voor 13,50 euro, anders kost deze 15 euro.