Shocking Blue-zangeres Mariska Veres overleden

Vaandeldrager van de Haagse beatscene overlijdt op 59-jarige leeftijd

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse zangeres Mariska Veres is zaterdag 2 december op 59 jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar platenmaatschappij Red Bullet bekend. Mariska Veres, dochter van de Hongaarse violist Lajos Veres, was zangeres van de Haagse beatgroep Shocking Blue. Deze band scoorde in de jaren zestig en zeventig meerdere internationale hits. Het nummer Venus stond in 1970 op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade en werd één van de grootste Nederlandse hits aller tijden.

Veres werd in 1968 lid van Shocking Blue die in 1967 was opgericht door gitarist/componist Robbie van Leeuwen. Veres was een mooie en opvallende verschijning. Met haar betoverende donkere ogen en een zwoele uitstraling werd ze de blikvanger van de band. Andere hits waren Mighty Joe, Long and Lonesome Road en Never Marry a Railroadman. Met leden van Shocking Blue, zonder Robbie van Leeuwen, maakte de groep diverse comebacks. Ondermeer in 1980 en in 1993. In 1980 trad Shocking Blue op tijdens de legendarische Haagse Beatnach. Het grote succes van de jaren zestig en zeventig werd niet meer geëvenaard maar de band trad veel op, merendeels tijdens de vele sixties avonden die in het hele land nog volle zalen trokken.

De Haagse popjournalist Gerard van den IJssel heeft Mariska Veres (zonder Shocking Blue) de afgelopen jaren nog meerdere malen tijdens beatavonden in de Haagse Bowling World geprogrammeerd. Naast Shocking Blue trad Veres ook als soloartiest op onder meer met The Shocking Jazz Quintet. Samen met The Fortunes trad Mariska Veres van 14 februari tot en met 25 februari op in acht Nederlandse theaters. Tijdens de Haagse Beatnach revival op Parkpop in 2004 was Mariska Veres te zien met een uitvoering van de hit Venus.

Shocking Blue was in de jaren zestig en zeventig onder meer samen met The Golden Earring(s), Q65, en The Motions vaandeldrager van de vermaarde Haagse beatscene. Deze Haagse bands scoorden hit na hit, zowel in Nederland als in het buitenland. Het nummer Venus van Shocking Blue groeide uit tot een klassieker die werd gecoverd door vele acts in binnen- en buitenland. In de jaren tachtig scoorde de Britse meidenact Bananarama een internationale nummer 1 hit met Venus. De Amsterdamse gitaarband Claw Boys Claw scoorde in de jaren tachtig met een rauwe en scheurende Venus uitvoering een bescheiden clubhit. Zelfs Nirvana coverde het Shocking Blue nummer Love Buzz. Robbie van Leeuwen heeft als componist en tekstschrijver ongetwijfeld flink goed verdiend aan deze heruitvoeringen.

Het geluid van Shocking Blue paste perfect in de tijdgeest van de jaren zestig. Eenvoudige gitaarakkoorden, pakkende refreinen en zwoele zang. Shocking Blue groeide uit tot één van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze generatie beatbands. Met internationale successen die door maar weinig Nederlandse bands zijn geëvenaard.