Forces Of Metal tenonder door financiële miskleunen en onervarenheid

Geen liquide middelen voor groteske gages headliners Manowar en Twisted Sister

Ingmar Griffioen ,

De ondergang van metalfestival Forces Of Metal is volgens ingewijden te wijten aan onervarenheid en goedbedoeld hobbyisme van de organisatoren. "Ik denk dat ze zich gigantisch verkeken hebben op het financiële plaatje met een programma waarmee ze 10.000 man wilden trekken, maar wat niet meer dan 1500 man zou binnenhalen", reageert Ludy Wetzl van the Rock Temple in Kerkrade. Zo zou de organisatie 500.000 euro hebben willen betalen voor de komst van Manowar. Gekkenwerk volgens 013-programmeur Ruud Lemmen: "Als je meer dan 100.000 betaalt voor een band als Manowar ben je niet goed bezig."

"500.000 euro voor Manowar en 250.000 tot 300.000 voor Twisted Sister"

Forces Of Metal wilde met een eerste editie, op 8 en 9 juni op het strand in Eersel, in het gat in het Nederlandse metal-landschap springen. De organisatie, vooral bestaande uit de Tilburgse initiatiefnemer Patricia Feikes, dacht met twee headliners en dertig internationale namen op 10.000 tot 15.000 bezoekers te kunnen rekenen. Beoogde headliners waren Manowar, een ouderwetse Amerikaanse metalband, die zich er al sinds de jaren tachtig op voorstaat live de meeste decibellen te produceren, en Twisted Sister: een Amerikaanse haar- en glammetalband, die ook in de jaren '80 het hoogtepunt beleefde. De organisatie wilde daarvoor diep in de buidel tasten. In de wandelgangen worden bedragen genoemd als 500.000 euro voor Manowar en 250.000 tot 300.000 voor Twisted Sister.

In december 2011 zegde eerst Manowar en vlak daarna ook Twisted Sister af. Manowar meldde zich genoodzaakt te zien de show te annuleren 'omdat de organisatie haar contractuele verplichtingen niet nakwam'. Dat is voorstelbaar, want volgens Lemmen, die ook Neurotic Deathfest programmeert, is het gebruikelijk dat je 50% van de gage vooraf betaalt. "Als die 5 en 2,5 ton waar is, moet je dan dus al bijna 375.000 betalen. Als festival moet je dan wel liquide middelen hebben. Je maakt ook nog een hoop andere kosten in de aanloop en dit is niet het soort business waar alles volledig op rekening gaat, zeker niet als het je eerste jaar is." Wetzl, die Manowar in 2011 in de Roda Hal in Kerkrade boekte, vult aan: "Je moet zeker 15% van de gage vooraf voldoen en zes weken van tevoren moeten ze de hele gage binnen hebben. Een band kan het zich niet permitteren dat ze op een festival aankomen en dat het geld er niet is."

Forces Of Metal dacht dat geld met de kaartverkoop bijeen te krijgen. Een snelle rekensom leert dat je voor 375.000 euro (dagkaarten kostten €65,-) bijna 5800 kaarten moet verkopen. "En dan heb je alleen nog maar twee bands en geen podium", vertelt Wetzl. "Een half miljoen is veel, heel veel als je nagaat dat die act in Nederland maar twee- tot drieduizend man trekt en Twisted Sister nog minder. Neem van mij maar aan dat een festival als Bospop niet zo'n dure act heeft staan. Voor dat geld heb je normaal echt wat anders dan Manowar. Als je dat afspreekt heb je er geen verstand van." Dat Manowar in de onderhandelingen op de hoofdprijs heeft ingezet, kan je de band niet kwalijk nemen, vindt Theo Samson, chef Marketing van The Rock Temple. "Als de organisatie op jouw eisen ingaat, ga je als artiest toch niet zeggen: 'dat was maar een grapje?'."

Manowar heeft de reputatie vaker shows af te zeggen, nadat de organisatie niet aan hun exorbitante contractuele voorwaarden kan voldoen, en dan de advance fee op te strijken. Lemmen heeft dat ook wel eens gehoord. "Dat is denk ik maar ten dele waar. Het is een publiek geheim dat Manowar, voor een band van niet heel groot formaat, grote productionele eisen heeft. Dingen als metaaldetectors en extra backstage security kosten geld, maar niet zoveel dat het een obstakel vormt." Theo Samson gelooft niet zo in kwade wil bij de Amerikanen. "Bij ons ging alles perfect. Wij boeken al onze shows via Mojo en als artiesten bizarre eisen stellen, dan tacklet Mojo dat." Forces Of Metal heeft alles buiten Mojo om geboekt. Samson vindt dat onverstandig. "Als ik heel eerlijk ben, is het altijd makkelijker als je Mojo achter je hebt, en het is voor bands ook vertrouwder."

"Je kan niet naar de AH gaan en Alice Cooper halen"

"Forces Of Metal wilde alles op eigen houtje doen", weet Wetzl. "Het verbaast me niks dat het festival geannuleerd wordt. Het gaat niet alleen om Manowar; ook Twisted Sister cancelt. En op een gegeven moment zeggen alle bands af. Ik heb gehoord dat die ook geen aanbetaling kregen." Wetzl geloofde sinds december niet meer in de beloftes van het festival. "Toen maakten ze op Facebook het publiek lekker met Alice Cooper en Slash. Ik las dat en wist door mijn contacten gewoon dat ze daar helemaal niet mee bezig waren. Zo werkt het niet. Je kan niet naar de AH gaan en Alice Cooper halen." Ook bij de kaartverkoop via de eigen site plaatst hij vraagtekens. "Als groot festival moet je ook met een grote ticketverkoper in zee gaan. En als klap op de vuurpijl kon je ook nog een auto winnen. Als je een van de de eerste vijfduizend kaarten had, maakte je kans op een auto van 70.000 euro..."

Iedereen lijkt het over één ding eens: de initiatiefnemers hadden de beste bedoelingen, maar hebben uit onervarenheid hun hand overspeeld. "Het is denk ik een combinatie van onbevangen idealisten, die de hoofdprijs gaan bieden voor dergelijke bands en er dan achter komen dat dat niet is wat de massa wil", meent Ruud Lemmen. Samson: "Zeker in het rock- en hardrockgenre zit veel liefhebberij en dat is denk ik de grote drijfveer geweest. Forces Of Metal wilde meteen in het diepe springen en dat was misschien te hooggegrepen." Programmeur Wetzl sluit zich daarbij aan: "Begin klein. Dynamo Open Air is vroeger ook op een parkeerplaats begonnen."

De organisatie is al enige tijd niet beschikbaar voor een reactie, maar heeft wel een verklaring op de eigen website geplaatst. Het is onduidelijk of mensen met een kaartje hun geld terug krijgen, maar mensen met vragen worden verwezen naar
info@forcesofmetal.com.