Voicst trompettist Kyteman begint rondreizend hiphop orkest

“Ik zal bezinestations vragen hun voorraad gehaktstaven aan te passen”

Colin Benders. Die naam zegt je waarschijnlijk niets, toch is hij een bekende. Met zijn trompet stond hij lang in dienst van bands als C-Mon & Kypski en Voicst. Nu is het tijd voor zijn eigen roem. Met een monsterproject: Kyteman’s hiphop orkest. En als dat nog niet groots genoeg is, pleziert hij Shirley Bassey met een lied.

“Ik zal bezinestations vragen hun voorraad gehaktstaven aan te passen”

Colin Benders. Die naam zegt je waarschijnlijk niets, toch is hij een bekende. Met zijn trompet stond hij in dienst van bands als Relax, C-Mon & Kypski en tot voor kort nog Voicst. Nu is het tijd voor zijn eigen roem. Met een monsterproject.

De afgelopen drie jaar heeft Benders (aka Kyteman) tussen de optredens door gewerkt aan zijn eigen album, The Hermit Sessions, waarop hij de samenwerking zoekt met twintig muzikanten en tien mc’s. ReaZun, Blaxtar, Unorthadox, Bang Bang, GMB, Master Surreal, GG, King Jule en Omar Soulay zijn er zo een paar. “Binnen nu en drie maanden moet de cd uitkomen”, zegt Benders.

Het is een album geworden waarop een “eigenwijs gebleven” Benders te horen is. “Ik heb geprobeerd met mijn muziek uit te gaan van de gedachte achter hiphop en niet de beats als basis te nemen. Ik wil mijn mening uiten met alle mogelijke middelen binnen de muziek.” De teksten heeft hij aan zijn gastrappers overgelaten. “Al mijn favoriete rappers heb ik een cd’tje met muziek opgestuurd waarvan ik dacht dat ze dat wel leuk zouden vinden. Iedereen reageerde enthousiast en wilde meedoen.”

Bij de release begint voor Colin eigenlijk pas het echte werk. Met alle collaborateurs wil hij zijn album op het podium vertolken met een hiphop orkest, Kyteman’s Hiphop Orkest. “Meer dan dertig man moet op het podium komen te staan. Geen enkele club is daar op gebouwd, we zullen dus moeten uitbouwen.” Want iedereen die op plaat te horen is, doet mee. “Organisatorisch heeft me dat veel werk gekost. Afgelopen jaar ben ik vooral bezig geweest mijn album te vertalen naar het podium, alles in te studeren, iedereen bij elkaar te krijgen en dit idee betaald te krijgen.”

Dertig mensen op het podium zou doorberekend in het concertkaartje een aardig bedrag op kunnen leveren. Maar Benders snapt dat vijfentwintig euro voor een kaartje voor Kyteman moeilijk te verkopen is. “Zoveel geld gaat het niet worden. Ik heb een constructie bedacht dat het niet duur hoeft te zijn. Ik wil er niet rijk mee worden, ik wil het voor elkaar krijg. En dat lijkt te gaan lukken.”
Het eerste unieke hiphop orkest zal op 26 oktober in Tivoli neerstrijken. Vanaf 2009 wil Benders het met zijn crew door Nederland trekken. “Ik zal de bezinestations vragen hun voorraad gehaktstaven aan te passen”

Alsof een hiphop orkest niet groots genoeg is, heeft hij ook een nummer geschreven voor Shirley Bassey, bekend van de James Bond songs. “Ik kreeg een mailtje met het verzoek een nummer voor haar te schrijven. Ik dacht dat het een grap was. Is zij nog niet dood dan? Niet dus. Ik checkte de afzender en het bleek serieus te zijn. Ik heb een nummer geschreven en opgestuurd. Ze vinden het te gek, nu is het wachten op de songtekst. Daar ben ik niet zo sterk in, een Amerikaanse songwriter neemt dat deel op zich. Wanneer de song te horen is? Geen idee, het is waarschijnlijk bedoeld voor haar volgende plaat.”