Nieuw festival Le Guess Who? bouwt op kwaliteitsstempel Canada

"Er heerst daar nog meer een creatieve sfeer dan in London of Berlijn"

Met het tweedaagse festival Le Guess Who? probeert organisator Johan Gijsen de unieke creatieve sfeer die in Canada heerst naar Tivoli te brengen. Daarvoor zet hij onder meer Hot Hot Heat, Black Mountain en Caribou in. "Er is daar zoveel gaande. Dit moet absoluut een meerjarenplan worden."

"Er heerst daar nog meer een creatieve sfeer dan in London of Berlijn"

Canada is nu hot en dus start podium Tivoli nu een tweedaags festival met alleen Canadese bands: Caribou, Black Mountain, Hot Hot Heat, MSTRKRFT, maar ook onbekendere bands zoals Montag en Julie Doiron. Toch behoeft de naam van het festival, Le Guess Who?, op het eerste oog wel een nadere uitleg. “De link met Canada is zeker aanwezig”, legt programmeur Johan Gijsen uit. “De naam is een afgeleide van The Guess Who, een Canadese band uit de jaren zeventig die een hit scoorde met American Woman. Veel mensen dachten dat de band uit Amerika kwam. Het is een fout die ook nu nog bij Canadese bands gemaakt wordt. Daarnaast vertelt de naam dat er iets uit te checken valt.” En ach, zucht Gijsen. “Verder is een naam een naam. In Utrecht zweeft hij in ieder geval al door de straten.”

In Canada heerst veel meer een creatieve sfeer dan in Berlijn of London, vertelt Gijsen. Hij kan het weten. Speciaal ter voorbereiding van het festival maakte hij een rondreis door het Noord-Amerikaanse land om het Canadagevoel te proeven. “Mijn doel met dit festival is nu om die sfeer over te brenge op het publiek. Er is daar zoveel gaande. Dit moet absoluut een meerjarenplan worden. Maar mijn stoutste droom is om het festival verder Europa in te brengen. Brussel, Parijs, Berlijn…”

Canadese bands genieten momenteel grote populariteit. Bands als Arcade Fire en Patrick Watson spelen voor uitverkochte zalen. Maar is daarmee de kwaliteit van Canadese muziek en dus zijn festival gegarandeerd? Gijsen vindt van wel. “Ongeacht of je de namen wel of niet kent, ze dragen allemaal het kwaliteitsstempel. Canadese muziek is heel divers en bevat een bepaalde creativiteit. Canadezen hebben een andere benadering van muziek, ze maken niet die standaard drie minuten liedjes.”

Johan Gijsen ligt ziek op bed. Hij hamert er op dat dat niet van doen heeft met de voorverkoop. Naar verluidt verloopt deze stroef. Maar volgens Gijsen heeft hij niet te klagen. “Het gaat volgens verwachting. Ik denk dat ik vrijdagavond, de dansavond, zeker het bordje uitverkocht op de deur kan hangen. Met de kaarten voor de zaterdag gaat het de laatste dagen ook goed. Steeds meer mensen hebben het erover. Er zit een ziel onder dit festival. Dat je de bands niet allemaal kent, kan ik begrijpen. Maar geloof mij, het is zeker de moeite waard om te komen kijken.”

Het Le Guess Who? festival is op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in Tivoli Oudegracht.

Luister naar het gehele interview met Johan Gijsen in Dubbel Check.